Girişimci ve işletmelerin dostu Cari,
iş hayatında zorlukları hakkında bilgilendirme

Anasayfa / Blog / Vergilendirme / Vergi borcu nasıl sorgulanır ve nasıl ödenir?
vergi-borcu-nasil-sorgulanir-ve-nasil-odenir-226137

Vergi borcu nasıl sorgulanır ve nasıl ödenir?

Gün içinde yaşanan koşuşturma, işlerin yoğunluğu ve unutkanlığa bağlı olarak ödenmesi gereken birçok vergi kalemindeki ödemeler ne yazık ki unutulmaktadır. Cezalı duruma düşülmemesi e- haciz gibi uygulamalarla karşılaşılmaması için mükellefler sık sık vergi borçları olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

 Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi ziyaret ederek ya da e-Devlet üzerinden şirket vergi borcunu kolayca sorgulayabilirsiniz. Her iki yöntemde de kimlik bilgilerinizi belirtmeniz gerekmektedir.


Bilgilerinizi girdikten sonra ödeme sayfasından vergi tipini belirterek borcunuzu sorgulayabilirsiniz 


Yazımıza vergi borcu sorgulamada izlenecek yolları yazarak başlayalım. Vergi borcunuzu sorgulamak için iki farklı yolu izleyebilirsiniz bunlardan ilki Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Vergi Dairesi Vergi Borcu Sorgulama.



GİB İnternet Vergi Dairesi hizmetini kullanarak vergi borcunuzu sorgulamak için https://intvrg.gib.gov.tr/ adresine girin. Ardından ‘TC Kimlik Numarası ile giriş’ butonunu tıklayın.


İstenen bilgileri girmenizin ardından vergi borcunuzu öğrenmek de dahil pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Vergi borcunuzu sorgulamak için kullanabileceğiniz ikinci yöntemde E-Devletten Vergi Borcu Sorgulamadır. Bunu da E-Devlet Kapısını kullanarak da vergi borcunuzu sorgulamanız mümkün. Bunun için eğer yoksa en yakın PTT şubesinden bir E-Devlet şifresi almalısınız.


Giriş yaptıktan sonra kimlik doğrulamanızı yapmadıysanız kimlik doğrulaması için gereken işlemleri gerçekleştirin. Ardından arama satırına ‘Vergi Borcu Sorgulama’ yazın.


Kimlik doğrulamanızı yapmış olmanız halinde çıkan sayfadan kolayca vergi borcunuzu öğrenebilirsiniz.

İnternetten vergi borcu sorgulama sırasında dikkat edilmesi gerekenler hususlarda vardır. Bu hususları da aşağıda yazalım. Bilgi Edinme Hakkı kullanımının yaygınlaşması üzerine Vergi Dairesi'ne en çok sorulan soru:


Vergi Borcum var mı? Yukarıda bahsedilen tüm çözümler bu sorun için oluşturulmuş. En pratik vergi borcu sorulama yöntemi ise İnternet Vergi Dairesi Borç Bilgilendirme Servisi.


Buradaki sorgulama işlemi Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca gerekli olan mahremiyet çerçevesinde yapılabilmektedir. Bu sebeple sorgulama işlemi için Nüfus Müdürlüğündeki kayıtlara uygun olarak anneninizin, babanızın, eşinizin ya da çocuğunuzun TC Kimlik Numarası'nı girmeniz gerekmektedir. İnternetten vergi borcu sorgulama sonuçları "Vergi Borcu Yoktur" evrağı yerine geçer mi? Hayır. İnternetten yaptığınız sorgulamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Kesin bilgi için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.



Vergi Borcumu Nasıl Öderim?

Vergi borcunuz 6552 numaralı veya 6111 numaralı kanunlara tabi olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz GİB İnternet Vergi Dairesine giriş yaparak 6111 numaralı kanuna tabi borçlarınızı ana sayfada bulunan 6111 Ödeme butonuna tıklamanızın ardından gerekli işlemleri yaparak, 6552 numaralı kanuna tabi borçlarınızı 6552 Bilgilendirme ve Ödeme butonuna tıklamanızın ardından gerekli işlemleri yaparak ödeye bilisiniz.


Ödeme yöntemleri oldukça çeşitli. Anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapabileceğiniz gibi anlaşmalı bankaların şubelerinden, PTT şubelerinden ve vergi dairelerinden de ödeme yapabilirsiniz. Vergi borcunuzu yapılandırarak ödenmesini daha kolay hale getirebilirsiniz. Bu sayede çeşitli cezai yaptırım risklerinden de kurtulmuş olursunuz. Bunu yapmanız için gereken işlemler oldukça basit. İnternet Vergi Dairesine girip borcunuzun göründüğü ekrana gelin. Bu ekranda vergi dairenizi ve borcunuzu kaç taksit halinde ödemek istediğinizi seçin.


Onay için önünüze gelen ekranda da ‘Evet’e tıklayarak yapılandırma işleminizi onaylayın. Bu işlem bitene kadar ekranı, bilgisayarınızı ya da telefonunuzu kapatmamalısınız. Vergi borçları artık internet üzerinden GİB veya e-devlet sistemlerine giriş sağlayarak ödenebilmektedir.


Kullanıcıların vergi borcu sorgulama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra her iki sistem üzerinden de kayıtlı borçlarını ödemeleri son derece kolay bir işlemdir. Vergi borçları banka kartı, kredi kartı veya banka hesaplarından havale yöntemiyle ödenebilen ve istenirse yapılandırmaya tabii tutulan meblağlardır.

Vergi borcunuzu öğrendiniz, borcunuzu nasıl ödeyeceğinizi de öğrendiğinize göre yazımızın bu bölümünde hangi vergi borçları yapılandırılabilir, bunu yazarak yazımıza devam edelim.


Düzenlemeye göre yapılandırma kapsamına alınan borçlar yıllara göre farklılık gösterebiliyor. Son düzenlemeye göre 30 Nisan 2021 tarihinden önceki dönemlere ait Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret bakanlığı, SGK, il özel idareleri, belediyeler, Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığına ait yapılandırılabilen borçlar şunlardır: Gelir Vergisi. Gümrük Vergisi. Emlak vergi borçları. Trafik cezaları. Motorlu Taşıtlar Vergisi. RTÜK idari para cezaları. Sigorta priminden kaynaklı birikmiş ve gecikmiş borçlar.


Nüfus para cezası. İlan ve reklam vergisi ve Çevre temizlik vergisi

Yazımızın bu bölümünde de Vergi borcu nasıl yapılandırılır sorusunun yanıtını yazalım.


Buna göre 

Vergi borcu yapılandırması, mükelleflerin zamanında ödenemeyen vergi borçlarına yönelik ödeme kolaylığı olarak devlet tarafından sunulan bir ödeme seçeneğidir.


Vergi tahsilatı, ödeme yapılınca olur. Yapılandırma sonrası belirlenecek tarihte peşin veya taksit ödemeleri ile yapılabilir. Mükellef de kendisine uygun peşin veya taksitli ödeme seçeneklerinden ve çeşitli indirimlerden faydalanarak borcunu ödeyebilir. Vergi borcunu yapılandırmak için vergi dairesine dilekçe ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca, e-Devlet veya İnternet Vergi Dairesi sitesi üzerinden de yapılandırma başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu süreçte yapacağınız vergi borcu yapılandırma başvurularınızda izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:


İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılandırma başvurusu için; İnternet Vergi Dairesi sitesine kullanıcı bilgileriniz veya TC kimlik numaranız ile giriş yapın. Kimlik bilgilerinizi doğrulayarak gerekli bilgileri girin.


Başvuru formunu doldurun. Vergi borcuna ilişkin sayfada kişisel bilgilerinizi girin. Bağlı olduğunuz vergi dairesini seçerek ödeme yönteminizi ve ödeme seçeneğinizi belirleyin.


Vergi borcu yapılandırmasına yönelik gerekli açıklamaları okuyarak işleminizi onaylayın. e-Devlet üzerinden yapılandırma başvurusu için; e-Devlet sitesi veya uygulaması üzerinden giriş yapın. “Tüm Yapılandırılan Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme” şeklinde arama yapın. e-Devlet sitesi veya uygulamasının yönlendirdiği İnternet Vergi Dairesi sayfası üzerinden yukarıda sunulan adımları takip ederek yapılandırma işleminiz gerçekleştirin.


Yazımızın son bölümünde de gecikmiş vergi borçlarının ödeme şekilleriyle ilgili bilgileri yazalım. Hazine ve Maliye Bakanlığının ödeme belgelerinde vadesi geçmiş vergi borçları ile yasal tevkifat ve diğer kesintilerin mahsubuna ilişkin "Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelgeye göre, hak sahibine ait hak edişin tamamına ilişkin ödeme süreci tamamlanıncaya kadar, hak sahibinin vadesi geçmiş vergi borcunu ve diğer kesintilerini karşılayacak tutara kadar olan kısmı için ödeme emri belgesi düzenlenerek mahsuben ödeme gerçekleştirilebilecek.



Bu kapsamdaki ödemelere ilişkin işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecek. Bakanlık ayrıca tebliğ kapsamındaki işlemlerde kamu idareleri ve ödeme türleri itibarıyla farklı uygulamalar belirlemeye yetkili olacak. Vergi borçları artık internet üzerinden GİB veya e-devlet sistemlerine giriş sağlayarak ödenebilmektedir. Kullanıcıların vergi borcu sorgulama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra her iki sistem üzerinden de kayıtlı borçlarını ödemeleri son derece kolay bir işlemdir.


Gecikmiş vergi borcu ödemelerinizi İnteraktif Vergi Dairesi'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.


Vergi borçları;


vergi daireleri, İnteraktif Vergi Dairesi, E devlet, banka şubeleri ve dijital bankacılık kanallarından ödenebiliyor. Günü geçmiş vergi borçlarını ise vergi daireleri, İnteraktif Vergi Dairesi ve ya E devlet üzerinden ödeyebilirsiniz.



Sistem Entegrasyonları

Sistem geliştirici arkadaşlarımız, 4 seneyi aşkın olarak kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak entegrasyonlar üzerinde geliştirmelerine devam ediyor.